2021.május 19-én hosszú idő után végre lehetősége nyílt iskolánk két 3.-os osztálynak a PEM által szervezett Múzeumpedagógiai programban részt venni Pécsen. A program keretében a Dzsámiban és a Püspöki Palota Kincstárában jártunk. Előzetesen a gyerekekkel magyar óra keretében megismerkedtünk Pécs nevezetes épületeivel, történetével.

A gyerekek nagy várakozással tekintettek erre a napra.  Külön busszal indultunk Pécsre, ahol a megérkezésünk után külön helyet biztosítottak számunkra, ahol elfogyasztottuk a kis reggelinket és felkészültünk az előttünk álló játékos feladatokra. A programok 2 csoportban zajlottak forgószínpad szerűen. A Dzsámiban egy kalandos feladatokat rejtő füzettel kellett különféle dolgokat megfigyelni és megkeresni a gyerekeknek. Kisebb csapatokban teljes átéléssel keresgéltek, rajzoltak, felfedeztek, kutattak, írtak, számoltak és az interaktív panelekkel nézték meg az épület 3D-s alakzatait. 

A második helyszínen a Püspöki Palota Kincstárában először egy 3D-s puzzlet kellet kirakni, majd egy kisfilm segítségével a Dzsámi történetéről beszélgettek a gyerekek. A következő feladat nagyon érdekes kreatív önálló munka volt. Egy hosszú papírcsíkra saját önállóan megtervezett mintákkal egy török szőnyeget ábrázoló képet kellett festeni. Nagyon kretatív ötletekkel gyönyörű alkotások születtek, amiket száradás után természetesen megkapunk majd.

A szomorú időjárás ellenére nagyon vidáman töltöttük el ezt a délelőttöt. Egy kis sétát is tettünk a város központjában ahol a lakatfalnál-ami nagyon érdekes volt a gyerekek számára-természetesen egy nagy közös fotót is készítettünk. Hazaérkezésünk után a gyerekek még délután is lelkesen meséltek egymásnak, kinek mi tetszett a legjobban.

Köszönjük  a szervezőknek a lehetőséget és ezt a tartalmas és igen érdekes napot, ahol nemcsak jól érezhettük magunkat, hanem látens módon tanultunk is.

 Stefánovits Bernadett

          tanítónő