Méltó és megérintő ünnepi irodalmi összeállítással emlékeztek 7. és 8. osztályos diákjaink az 1956. október 23-i eseményekre a Komlói Színház- és Hangversenyteremben.

Felkészítő pedagógusok:

Plávicsné Borbély Mária,

Pleszné Fényes Edit,

Pandur-Szűcs Anna,

Lőrincz Ákos Csaba.

Közreműködött: Békési-Marton Csaba

   

 

 

 

Tanulóink is csatlakoztak az "Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért" eseményéhez.

 

Kattintás a képre

  

 

 

 

 

 

 

Pályaorientációs napunkon diákjaink a hivatásokkal ismerkedtek, hogy legyenek valós benyomásaik a rajongott szakmákról.

„Tűzoltó leszel s katona…” írja József Attila Altatójában, és a tegnapi nap után valószínűleg sok diákunk is a naplójába, miután találkoztak a bátor tűzoltókkal és a Hazánkat szolgáló katonákkal.

Vagy pizzaszakács, pap, bányász, postás vagy zenész…. hosszú még a sor.

Hálás szívvel köszönjük minden közreműködőnek a gazdag élmény- és információdús napot!

 

 

 

 

EFOP-3.3.6-17-2017-00011

Mecseki természettudományos élményközpont fejlesztése

 

Iskolánknak lehetősége nyílt a  Mecseki Természettudományos Élményközpont, Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület, a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. összefogásában létrejött EFOP-3.3.6-17-2017-00011 kódszámú „Mecseki Természettudományos Élményközpont fejlesztése” projektjében részt venni, amelynek keretében diákjaink ellátogathatnak a Pécsi Állatkertbe, ahol különböző foglalkozásokon vehetnek részt. A gyerekeket és kísérőiket egy külön busz viszi és hozza. A színvonalas programok mellett több-kevesebb idejük jut egy kicsit az állatkerti állatokat is megnézni. A gyerekek körében a legkedveltebb a vízi állatok megtekintése, különösképpen a víziló etetése, de a fókák is nagyon közkedveltek. A vendéglátók egy kis péksüteménnyel is kedveskednek a tanulóinknak.

 

Komló, 2021. 10. 01.

Vasvári Zsanett

  

 

 

 

Intézményünk védőszentjének, Szent Gellértnek napját ünnepeltük szeptember 24-én. Idén ezt összekapcsoltuk a Magyar Diáksport napjával. Ez a nap az iskolai közösségről szól, amit a gyerekek idén sportos, nyomozós, játékos feladatokon keresztül éltek meg. Ezen kiemelt napunkhoz óvodásaink is csatlakoztak.

A Szent Gellért nap keretében került kihirdetésre az idei évre választott igerészletünk:

„Uram, mutasd meg nekem útjaidat, taníts meg ösvényeidre!”

(Zsolt 25,4)

  

 

 

 

Idén, főként alsós gyerekek szorgoskodnak hétről hétre a Gombocska szakkörön. Készülnek a mosható maszkok. Elsősorban nem magunknak gyártjuk. Vállalásunk, hogy minden tanuló hordhasson egy olyat, melyet mi készítünk. Már négy osztályba sikerült eljuttatnunk, örömmel fogadták. Nagy szeretettel, és sok munkával készülnek.

Ezért kedves gyerekek, büszkén hordjátok!

Fadgyas Éva néni

 

 

 

 

A keresztények mécsesei az Életet, az örök életet hirdetik!

Iskolánk történetében először rendeztük meg az Öltözz Szentnek- A Szentek győznek nevezetű programot! Minden osztályt meglátogattunk és hirdettük az ünnep fontosságát!

A tanulók többsége védőszentjének alakját öltötte magára! Szűz Mária, Assisi Szent Ferenc, Szent Kinga, Szent Bálint, Szent Borbála, Szent Dorottya, Szent Balázs és még sok más Szent megelevenedett védőszentjeink közül. De páran a fiatal szenteket választották pl: Carlo Acutist akit pár hete avattak boldoggá!

A szentek valódi lámpások az életünkben, akik Krisztus fényét, Jézus Krisztus győzelmét hirdetik nekünk! A keresztény ember reménye nem ér véget a sírkertekben, a szentek által megtapasztalhatjuk Isten örök tervét az emberről, amely a menyországba vezet!

Köszönet a szülőknek a jelmezekért, valamint a pedagógusoknak a segítségért!

Kovács József káplán atya

 

 

 

Idén iskolánk 51 tanulója csatlakozott az egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért kezdeményezéshez. Diákjaink 9 órától a békéért és az egységért közösen mondták az imát, sokan a saját imaláncukat használva. A templomba belépve az oltár előtt József atya óriás rózsafüzére várta a résztvevőket, középen Szűz Mária szobrával. A hittan órai előkészületeknek köszönhetően gördülékenyen ment az imaóra, kicsik és nagyok egyaránt átélték a közös imádság áldásos élményét.

Pabian Ádám tanár úr

 

 

 

Húszan a malom javára!

E különleges járványhelyzetben is sikerült az idei tanév első malombajnokságát megszerveznünk.

Az egy osztályba járó tanulókat más-más idősávokban várták a malomtáblák, és a fertőtlenítőszerek. Minden játékos két fordulót játszott, a pontszámok alapján a legtöbbet szerző mérkőzhetett az l. és ll. helyezésért:

2.o

1. Grósz Tamina

2.Szabó Máté

3.o

1.Újhelyi Márkusz

2.Varga Patrícia

4.o

1.Mogyorósi Alex

2.Kun Médea

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Fadgyas Éva

 

 

 

 

"Répa, retek, mogyoró érik már a kertben..."

 

 

 

 Pillanatképek a mindennapjainkból, játék, móka és kacagás!

 

 

Megörökítettük óvodánk gyermekeit a "nagy szüreti munka" közben!

 

 

5. lá osztályos diákjaink szép megemlékezése

Felkészítőjük: Békési-Marton Csaba tanár úr Közreműködött: Csiszárik Katalin és Pleszné Fényes Edit

 

 

 

Minden kedves Szülőt, Diákot és érdeklődőt szeretettel várunk megemlékezésünkre!

Komló, 48-as téri Kopjafákhoz

2020. október 6. 17 óra

 

 

Október elseje, a zene világnapja

Hagyományainkhoz híven, e napon a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai, valamint a Szent Bernadett Tagóvoda kisóvodásai, óvónénijei méltóképpen ünnepeltük a napot. Kicsik és nagyok együtt, közös énekléssel elevenítettük meg azt a népdalcsokrot, amely közös kincsünk:

Erdő, erdő…

Madárka, madár….

Sej, a tari réten….

Erdő, erdő marosszéki kerekerdő….

Hull a szilva a fáról,   

Hiszen a zene Mindenkié!

 

 

 

Iskolánk védőszentje, Szent Gellért vértanú napja szeptember 24-e. E nap a Teremtésvédelem jegyében telt, diákjaink telefonokkal és fényképezőgépekkel felfedezőútra indultak. Sikerült egy kis minőségi időt eltölteni, bepótolni egy kicsit a virtualitásban elveszett személyességből, amint azt a képek is mutatják:

 

 

 

 

Gombocska szakköröseinkkel idén csatlakozva a „nemkellzacsko.hu” közösségéhez, célul tűztük ki, hogy iskolánk minden tanulóját megajándékozzuk egy általunk varrt zacskóval.
A varrógépeket beüzemeltük.
Diákjaink minden héten izgatottan várják a szerda délutánt, hiszen a tanév során megtanulunk varrni, vasalni, zsinórt befűzni, szabni. A függönyből készült tasakokkal, környezettudatosságra hívjuk fel a figyelmet, hiszen ma Magyarországon, naponta egymillió műanyag zacskó fogy. Egy fecske nem csinál nyarat? Számoljunk! Heti öt zacskó, az havi 20, éves szinten 240 zacskóval kevesebb egy személynek, ha a tasakkal vásárol.
A mai nap során először ajándékozhatták meg szakköröseink diáktársaikat, így látogattuk meg a 8. lá osztályt.
Köszönjük a sok támogatást, és a biztató szavakat!
Az „ünnepi” pillanatok képekben.

Tagjaink:

Tóth Csilla 3.lá
Czéder András 4.lá
Salai Tifani 4.lá
Ignácz Regina 4.lá
Fadgyas Eszter 5.lá
Fekete Bálint 5.lá
Fekete Kinga 7.lá
Vál Virág 8.lá

 

Fadgyas Éva

 

 

 

Újra elkezdődött a malombajnokság. Többen most próbálták ki tudásukat, a gyakorlottabbak az ellenfeleikkel érkeztek. A szép győzelmeknek örülünk, a bátorságnak még jobban, hiszen minden játék végén egyik nyer, másik veszít. A mai napon sok izgalmas pillanatnak voltunk részesei. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Eredményeink:

 

l. Fekete Bálint

ll. Dürwánger Bálint

lll. Mogyórosi Alex

lll. Golyák Hanna

Éva néni

 

 

 

Október 21-én az ENSZ nemzetközi békenapja tiszteletére világrekordot felállítását tűzte célul az Egységszív Alapítvány: az alkalomra, a pécsi Kodály Központban rekord méretű gyermekkórus békedalokkal hívta fel a figyelmet az ügy fontosságára, melyen a Kodály kis- és nagykórusának tagjai, vagyis 90 diákunk vett részt.
Nagy élmény volt ez mindannyiuknak!

 

 

 

Októberi "Pályaorientációs" napunk színes pillanatai képekben. Köszönjük a lehetőséget minden cégnek, szervezetnek, vállalkozónak, akik bemutatták diákjainknak munkájukat, mindennapjaikat!

 

 

 

Október 18-án, a világ minden táján 1 millió gyermek imádkozza a rózsafüzért a békéért és egységért. A gyerekek saját készítésű rózsafüzérrel érkeztek, A komlói Szent Borbála templomban József atya egy óriás rózsafüzérrel várta a betérőket, melynek gyöngyszemeire imádságok, kérések, hálaadások kerültek. Iskolánk alsósai a komlói plébánia idős tagjaival közösen imádkozták a szentolvasót.
Jó volt megtapasztalni a közösség két korosztályának együttműködését. Hisszük, hogy ezek az élmények végig kísérik életünket, növeli együttérző képességünket.

Fadgyas Éva és Pabian Ádám

 

 

 

Ma 16 érdeklődő diákkal a "fekete gyémánt" nyomában jártunk, a vasasi külszíni fejtést meglátogatva.

 

Köszönjük a lehetőséget!

 

 

 

1849. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. Komlón, a városi megemlékezésen iskolánk 6. lá osztályos tanulói szép műsorral állítottak méltó emléket e napnak. 

 

Felkészítőjük: Plávicsné Borbély Mária tanárnő és Lőrincz Ákos Csaba tanár úr.

 

 

 

"Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” 

(Jehudi Menuhin)

 

2019. október 1-én 9:00-kor a komlói Szent Borbála Templomban ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a zene világnapjáról. Elsőként a Kis és a Nagykórus közös előadásában hallhattuk: Maros Rudolf: Háros felől és Oracio Vecchi: Néked zeng ez a dal című műveket. Vezényelt: Pleszné Fényes Edit és Lőrincz Ákos Csaba.

Az „öröméneklés” után László Lénárd, nyolcadik osztályos tanuló köszöntötte az egybegyűlteket és pár szót szólt a nap jelentőségéről. Ezt követően a Nagykórus előadásában hallhattunk egy népdalcsokrot (Csillag Boris, Széles a Balaton vize, Által mennék, Töltsd teli pajtás), illetve egy könnyűzenei művet, John Denver: Take me home, country roads címmel, mely énekeket, szeptember 28.-án Pécsen, a Széchenyi téren a Katolikus Társadalmi Napok című rendezvényen is előadtak.

Megemlékezésünk záró motívumaként a Híres Pannónia Régizene Együttes előadásában hallhattunk néhány értékes műsorszámot Békési- Marton Csaba tanár úr közreműködésével.   

Lőrincz Ákos Csaba

 

 

 

A Magyar népmese napja és a Zene világnapja alkalmából iskolánk alsó tagozatos osztályai kis műsorral kedveskedtek a Szent Bernadett Tagóvodánk ovisainak. Közös meséléssel, énekléssel ünnepeltünk. A legkisebbek is nagy örömmel, csillogó szemekkel fogadták a „testvérosztályokat".

 

Várjuk a következő találkozást!

 

 

 

2019. szeptember 25-én rendeztük hagyományainkhoz híven őszi papírgyűjtésünket.

A tanulók, szülők, ismerősök szorgalmasan gyűjtötték, szállították az újságokat, kartonokat. A hetedik és nyolcadik osztályos fiúk illetve a férfi kollegák mindvégig nagyon sokat segítettek a pakolásban.

Sajnos másnap reggelre elázott a „gyűjtemény”, de reméljük, az eredmény kárpótol mindenkit.

 

Íme az eredmények: 

Helyezés

Osztály

kg/fő

1.

2.dó

54,7

2.

1.lá

40,4

3.

4.lá

36,4

4.

2.lá

30,6

5.

3.dó

21,2

Alsó tagozat összesen: 3932 kg 

Helyezés

Osztály

kg/fő

1.

7.dó

68,8

2.

5.lá

64,1

3.

6.lá

60,9

4.

7.lá

44,5

5.

8.lá

39,1

6.

5.dó

38,2

7.

8.dó

28,6

8.

6.dó

18,3

Felső tagozat összesen: 7596 kg

Iskolai gyűjtés eredménye: 11528 kg

 

Köszönjük, hogy egy lépést tett mindenki környezetünk megóvása felé!

 

 

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról iskolánk felső tagozatos osztályai, osztályfőnökeik és szaktanáraik az idei tanévben egy projektnap keretében emlékeztek meg. A diákok nyolc különböző állomáson, különféle feladatok teljesítésével ismerkedhettek a neves történelmi eseménnyel. Az egész délelőttöt felölelő programunk jó hangulatban telt. Bízunk benne, hogy a diákok számára is sikerült közelebbivé és kézzelfoghatóbbá tenni az ünnepet.

Borjus-Hoffer Judit néni
és Lőrincz Ákos bácsi

 

 

A 3.lá osztályos tanulókkal, szüleikkel és tesóikkal kirándultunk egyet szombaton, kihasználva ezt a csodálatos őszi napot! Püspökszentlászlóra túráztunk, gyönyörködtünk a mesebeli tájban és közben jókat beszélgettünk. Az arborétum színpadán alkalmi Ki mit tud? - ot rendeztünk. Elsétáltunk a közeli forráshoz, hogy megtöltsük üres üvegeinket. Élményekben gazdagon tértünk haza! Akik sajnos nem tudtak velünk tartani, azok csatlakozhatnak a téli túránkhoz! 

Illésné Pallós Éva tanító néni

 

 

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva

október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a békéért és az egységért. 
A mi iskolánk is részt vett hatvan gyermekkel az imádságban. Reggel nyolc órakor egy padlóképes foglalkozással megtanítottuk, elmagyaráztuk, hogyan is kell használni a rózsafüzért, és hogy miért is imádkozzuk. Majd átmentünk a templomba és ott a rózsafüzér társulat tagjainak segítségével kértük Szűz Mária közbenjárását.
Tanulóink áhítattal vettek részt a kezdeményezésben, ezzel reményeink szerint elősegítve a világ békéjét.


Radicsné Nyisztor Tímea katekéta
Fotó: Gocsál István

 

 

Iskolánkban a rendkívüli infrastrukturális helyzet miatt a hagyományoktól eltérő módon valósult meg az őszi Papírgyűjtés. Helyszínünk a Templom tér parkolója volt.

A gyerekek és nekik segítő szüleik, ismerőseik, rokonaik összesen 11196 kg újságpapírt, régi könyvet és kartont gyűjtöttek közös erővel össze.

Sokan autóval hozták a kisebb-nagyobb mennyiségű papírhulladékot, de akadtak, akik maradtak a hagyományos talicskás-módszernél, volt, aki biciklivel érkezett.

A gyűjtés alatti pakolásban segítségünkre voltak kollegáink és a nyolcadikos diákok is, amit ezúton is hálásan köszönünk Nekik.

Az eseményről képekben:

 

 

Iskolánk Diákönkormányzata idén is megrendezte a szokásos őszi kirándulását. Helyszínünk a Sikondai Pihenőpark volt. A diákok és pedagógusaik gyalog vágtak neki az útnak, 3 helyszínen pedig be kellett gyűjteniük az aznapi belépőjüket.

Amikor odaértek, egy kis pihenő és tízóraizás után 4 állomás várta az osztályokat. Mindenkinek más-más feladat jutott. A felsősöknél a „nudlicsapás” és a „lufi-darts” nagy sikert aratott, de élvezték a „talicskázást”, „célbadobást”, „zsákfutást”, „polgárháborút” és az „összekötött lábbal futást” is a gyerekek.

Az alsó tagozatosoknál szintén nagy sikerű volt a „lufi-darts” illetve a „csiptető-gyűjtögető”, a „célbadobás”, „gesztenye-kanálban”, „zsákfutás”, „dombfutás” játékoknál pedig ügyeskedhettek a gyerekek.

Ezután szabad program volt, ahol zenét szolgáltak a nagyobb diákok az általuk hozott hordozható hangszóróval, így ez még jobb hangulatot teremtett a gyerekek számára.

 

Ez a nap a diákok napja, ahol szórakozhattak és kikapcsolódhattak.

Reméljük, jövőre is színes programokkal várhatunk Benneteket!

Az eseményről képekben:

 

Hogy kerül a stikeez az órára?

Hát eláruljuk, hogy mindig ott volt az utóbbi időben, a zsebben, a tolltartóban, a gyermekek markában. Sőt! A hangját is hallottuk, amikor pattant egyet-egyet az asztalon. Hívatlan vendég nálunk ne érezze rosszul magát, így kértük, hogy jöjjenek el a környezetismeret, és olvasás órára.

Az órán, csupán csoportosítottunk. Melyek a zöldségek? Gyümölcsök? A növény melyik részét eszük? Édesek? Van magjuk?  Közben sikerült tisztáznunk, hogy a déli gyümölcsöket, nem délben esszük, és nem a dér csípi meg. A találós kérdések jó válaszaira, bátran pattoghattak a stikeezek.

Az olvasás órán sem hagyott alább az izgalom. Páros társasjáték következett, tele kérdésekkel, a stikeezek türelmesen vártak, hogy tovább tudjanak lépni. A válaszokat pedig olvasni kellett, megérteni, és felmondani.

Mi is élveztük, jó volt látni a lelkesedést, az önfeledt játékot a negyedik évfolyamon.

Gelbné Szontág Melinda néni, Fadgyas Éva néni

 

 

 

 

Kedves Iskolaválasztó Szülők és nagycsoportos Ovisok!

Szeretettel hívunk Benneteket iskolanyitogató foglalkozásainkra, hogy az iskolába lépés előtt minél jobban megismerhessük egymást!

Először

2018. október 18-án, csütörtökön délután 16.30 órakor nyitott kapukkal és szívvel várunk minden kedves érdeklődőt!

Játszunk együtt!

Gelbné Szontág Melinda tanító néni

és

Szeitz Kata tanító néni

 

 

 

A PSZC Komlói Szakgimnáziuma meghívására, a mai napon 6. évfolyamos diákjaink részt vettek a

CODE WEEK rendezvényén!

Köszönjük a lehetőséget Jankóné Borostyán Gabriella igazgatóhelyettes asszonynak és a lelkes, mindenben segítőkész szakgimnáziumos diákoknak!

https://codeweek.eu/

 

 

 

 

 

 

Iskolánk idén csatlakozott az Európai Diáksport Napja 2018. programjához. A program lényege közös megmozdulás, sport, és 2018 méter futás az egészségünkért!
A napot közös gimnasztikával indítottuk, melyen részt vettek tanulóink, aziskola nevelőtestülete, és szép számmal szülők is. Ezt követte a "zergefutás", mely hegyi futóverseny, ahol az állóképesség, gyorsaság került előtérbe. Ez nem volt könnyű, de a lelkesedés és a lelkesítő szavak sokat segítettek. Az iskola tanulói nagy várakozással indultak a 2018 méteres futáson, melyet egy erdei 1,2 km hosszú pályán futottunk le. A kicsik nagyon elfáradtak, de mindenki győztesen került ki. Ez után játékos sportos feladatok közül válogathattak a gyerekek. Volt rollerrel gyorsasági verseny, célba dobás, célba rúgás, akadály pálya sok érdekes feladattal, függeszkedés, ugrókötélhajtás, és sok más számunkra is érdekes, kihívásnak számító feladat. 
Öröm volt minden résztvevő számára az együtt mozgás, a lelkesedés.
Köszönjük, hogy velünk sportoltatok!
Iskolánk idén csatlakozott az Európai Diáksport Napja 2018. programjához. A program lényege közös megmozdulás, sport, és 2018 méter futás az egészségünkért!
A napot közös gimnasztikával indítottuk, melyen részt vettek tanulóink, aziskola nevelőtestülete, és szép számmal szülők is. Ezt követte a "zergefutás", mely hegyi futóverseny, ahol az állóképesség, gyorsaság került előtérbe. Ez nem volt könnyű, de a lelkesedés és a lelkesítő szavak sokat segítettek. Az iskola tanulói nagy várakozással indultak a 2018 méteres futáson, melyet egy erdei 1,2 km hosszú pályán futottunk le. A kicsik nagyon elfáradtak, de mindenki győztesen került ki. Ez után játékos sportos feladatok közül válogathattak a gyerekek. Volt rollerrel gyorsasági verseny, célba dobás, célba rúgás, akadály pálya sok érdekes feladattal, függeszkedés, ugrókötélhajtás, és sok más számunkra is érdekes, kihívásnak számító feladat. 
Öröm volt minden résztvevő számára az együtt mozgás, a lelkesedés.
Köszönjük, hogy velünk sportoltatok!

 Királyné Sziveri Ilona testnevelő, szervező

 

Egyházközségi nap Komlón 2018.09.29.

Napsütötte őszi időben gyülekeztünk a templom előtt, az Egyházközségi Nap reggelén. Kissé csípett a hűvös szél, de a mosolygós köszöntések hatására hamar felmelegedtek az emberek.  Egybegyűltek óvodás és iskolás gyerekek és családjaik, a templomba járó rózsafüzéres nénik pedig hatalmas tálcákkal egyensúlyoztak, hogy süteményekkel kedveskedjenek a vendégeknek.

A templomi megnyitón Hamzau Relu atya a közösségek összetartozásáról beszélt, mindnyájan Krisztus családjához tartozunk. Mind a katolikus óvoda és iskola, az alapítványi óvoda és a szentmisére járók is egy egyházközség tagjai. Ezt a nap során valóságosan megtapasztalhattuk.

A Hiszekegyből kiemelt „Hiszek a szentek közösségében” mondat lett a nap mottója, hiszen Szent Mihály napján gyűltünk egybe. A Szent Bernadett Katolikus Óvoda kicsinyei az ünnephez kapcsolódó verseket szavaltak, és megörvendeztettek minket egy hagyományőrző vásárral is, ahol maguk készítette dísztárgyakat és csemegéket árusítottak.

A katolikus iskola blokkja is a templomban kezdődött, ahol a védőszentjük életéről hallhattunk, aki példaként állhat minden diák és tanár előtt. Ezt követően ezért Szent Gellérthez kapcsolódtak programjuk állomásai is. Teljes életnagyságú festmény készült a védőszentről, Szent Gellérthez kapcsolódó mozaik készült. Közösségépítő ernyős játékok és múzeumpedagógiai, imádságos foglalkozás közül választhattak az érdeklődők. Minden feladatnál összekapcsolódtak a különböző korúak, vegyes csapatokkal álltak helyt a játékok során.

A délelőtt a templomban zárult, közös Úrangyala imádsággal, és persze az étkezés előtti imával. A finom bográcsos ebédet Komló polgármestere, Polics József készítette. Az étkezést beszélgetés, majd lelki program követte.

Az elsőáldozásra és bérmálkozásra készülő gyerekek és szüleik, és a felnőtt katekumenek a plébános atya által tartott katekézisen vettek részt, ahol a szentségekről tanulhatott kicsi és nagy. Csoportmunkával részleteket dolgoztak fel a Szentírásból, majd sor került az első szentgyónásra. A nap szentmisével zárult.

Jó volt érezni az összetartozást, a családias, közösségi hangulatot.

 

Szelléné Fürbach Erika és Radicsné Nyisztor Tímea katekéták

 

 

"Süssünk kenyeret!"– szaladt ki a szánkon, egy beszélgetés során.
Ahogy szerveztük, egyre több ötlet került elő. Így a szünet előtti utolsó tanítási napon, elfoglaltuk az iskolai ebédlőt.
A matematika óra keretében, csoportmunkával kezdtük a napot. A feladat: recept alapján, párosítani kellett, a mennyiséget az alapanyaghoz. Fejtőrést okozott. Hat deciliter víz, vagy hat deciliter olaj? Ici-pici só, vagy cukor? Majd átváltós feladataink után, nekikezdtünk a sütéshez, vagyis a kiméréshez, egyesével, átbeszélve, mennyit, hogyan, miért. A dagasztás után, mindenki a saját cipóját gyúrhatta. Amíg kelt, és sült a tészta, kenyérrel kapcsolatos közmondások, és értelmezésük következett. A pontos, odafigyelő munka jutalma volt, finom illatok közepette, elfogyaszthattuk a saját kis kenyerünket.
Közreműködött:
Ormándlaky Dalma intézményvezető: alapanyagok kimérése a gyerekekkel, ennek átbeszélése, dagasztás.
Gelbné Szontág Melinda: matematika, nyelvtan, fogalmazás feladatok összeállítása, feldolgozása csoportmunkában.
Fadgyas Éva: egy kis szervezés, és a kész cipók kiemelése a sütőből
Jó pihenést kívánunk a szünetre!

 

 


Nagy örömmel hallgattuk meg az iskolánkban megrendezett Misi Mókus Mesemondó versenyén, a harmadik és a negyedik osztályos tanulók által elmondott meséket. Erre az alkalomra állatos témával lehetett készülni. Jó volt hallani, a különböző mondanivalóval kiválasztott történeteket. Még jobb volt látni a sorok között a szülőket, nagyszülőket.
Az eredmények:
3. osztály:
I Tillmann Kamilla
II. Bocz Panna
III. Polics Vivien
Különdíj: Fekete Bálint, Nagy Ágnes
4. osztály:
I. Bérces Natasa
II. Murber Júlia
III. Horváth Imola
Gratulálunk a helyezetteknek, a különdíjasoknak, minden megtanult meséért.
Köszönjük az osztályfőnökök és szülők felkészítését. A zsűri szakmai munkáját.
Fadgyas Éva

 

 

 

Sikeresen lezajlott az idei első Iskolanyitogató programunk!
"Ősz" témájú rajzpályázatunk eredményhirdetésére is sor került, melynek díjazottja Varga Patrícia, aki további produkcióval örvendeztetett meg bennünket!
Nyitóműsorként a Zenei Világnapon bemutatott előadással szerepelt iskolánk Kiskórusa. Majd a kicsinyek csapatokba rendeződtek, hogy végigjárják az állomásokat. A nyelvi foglalkozásokon német és angol nyelvű, játékos tanulásban vettek részt az ovisok, majd a kézműves állomáson őszi levelekből baglyot készítettek. Minden mai gyermek nyitott a számítógépek adta információra, az informatika teremben ezek kipróbálására is lehetőség nyílt. A hittanos bemutató foglalkozáson egy különleges történetet játszottunk el együtt, padlóképes módszerrel.
A rendezvény beszélgetéssel és vendéglátással zárult.
Szeretettel várjuk a kedves Gyerekeket és Szülőket a további alkalmakra és nyílt napokra is!
Legközelebb nyílt napunkra 2017. november 22-én, (szerdán) 8 órakor várjuk szeretettel és nyitott szívvel az ovisokat és szüleiket!

 

 

 

 
Október 20-a reggelén mindenki ünneplőbe öltözött, s így várta a rendhagyó első órát, melyen 1956 hőseire emlékeztünk.
Relu atya szavai után a nyolcadik évfolyam tanulói Pereg az ősz címmel irodalmi összeállítással köszöntötték a forradalom évfordulóját. Az eseményeket versek, dalok idézték fel, és vetítéssel korhű felvételeket is láthattunk, hallhattunk az októberi napok történéseiről. A nyolcadikosok lelkiismeretes felkészülését, felnőtt komolyságú kiállását vastapssal jutalmazta a közönség.
Közreműködtek: Kiss Anikó (hegedű)
                           Gelb Miklós (gitár)
A dalokat betanította: Dr.Makráné Kónya Melinda
A műsort szerkesztette: Plávicsné Borbély Mária
 
 
 
 
 

2017. október 20-án a Pécsváradi Leányvásár keretében megrendezett 2. népdaléneklési versenyen vett részt három alsó tagozatos tanulónk.
A versenyre közel 50 alsó és felső tagozatos gyermek jelentkezett. A versenynek egyik célja, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék a pécsváradi és környékbeli (Zengővárkony, Hosszúhetény) népdalokat, és hogy ezeknek a hagyományait a jövőben is őrizzék.

Alsó és felső tagozaton is három-három helyezettet és egy-egy különdíjast hirdettek ki, akik értékes jutalomban részesültek.

Iskolánk diákjaira méltón lehetünk büszkék, ugyanis a következő díjazásban részesültek:

Horváth Imola 4.lá – különdíjas
Bérces Natasa 4.lá – 3. helyezett
Vilmányi-Kis Sámuel 2.lá – 2. helyezett

Imola a versenyt követő kiállítás megnyitóján, Natasa és Samu pedig szombaton, a nagyszínpadon adhatták elő választott dalukat.
Hálás köszönet a szülőknek, akik a verseny felkészítésében segítségemre voltak.

Szívből gratulálunk a gyerekeknek, büszkék vagyunk Rátok!

Tóth Hajnalka