Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda,

Szent Bernadett Tagóvodája

Elérhetőségek:

Cím: 7300 Komló, Templom tér 2.

Telefon: 72/482-345

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

honlap címe: www. komlokodaly.hu

A Szent Bernadett Óvoda város egyik legrégibb intézménye, 1938-ban épült. Jelenleg három vegyes életszervezésű csoportban fogadja a gyerekeket.

Az óvoda jelenleg, ebben a nevelési évben az iskola alsó szintjén működik, tekintettel arra, hogy az új óvodaépület építése folyamatban van.

A város távolabbi részeiről és a környező településekről is szívesen választják a szülők az óvodát, hagyományaink, nevelési elveink, pedagógiai hitvallásunk eredményeként. Az óvoda kiemelten kezeli a művészeti nevelést, különös tekintettel a zenei nevelésre. Célunknak tekintjük a zene megszerettetését, a képességeik fejlesztését, a pozitív befogadás megalapozását, a zenei anyanyelv ápolását. Sikeresen foglalkozunk a népi kismesterségekkel, a hagyományápolással, amely tükröződik a csoportszobák arculatán, a gyerekek munkáin, és kihat egész személyiségükre.

2007 szeptemberétől az intézmény ellátja az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelését, differenciált fejlesztését a többi gyermekkel azonos csoportban.

2012 szeptemberétől indult el a népi gyermekjátékok - néptánc tehetséggondozó csoport „Csibőricke” néven. Ez a csoport a mai napig működik, 15-20 kisgyermek vesz részt a foglalkozásokon heti egy alkalommal. A csoport kiemelt feladata, a Baranyai népi játékok, népdalok megismertetése, megszerettetése a gyerekekkel, zenei hallásuk, ritmusérzékük, mozgásuk fejlesztése.

2016 szeptemberétől a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került az intézmény ennek kapcsán a katolikus értékrend beépítése a nevelési gyakorlatba alapfeladatunk lett.

2016 szeptemberétől a Katica, majd 2017 szeptemberétől pedig a Süni csoportban is beindítottuk a német nemzetiségi nevelést. E csoportokban elsősorban gyermekdalok, táncok, mondókák, állandó mondatmodellek, rövid mesék segítségével a gyerekeket körülveszi a német nemzetiségi nyelv és kultúra, ami majd iskolás korukban könnyebben elsajátíthatóvá teszi a német nyelvet.

Az intézményünk hosszú évekkel ezelőtt elkötelezte magát a népi kultúra közvetítése mellett. Ennek a meggyőződésnek a hozadéka az a mód, ahogy az óvoda működik, a szemlélete, a tárgyi környezet, ami a gyerekeket körülveszi. 2017-ben az intézmény elnyerte a „Kincses Kultúróvoda 2017” címet az EMMI pályázatán. A három éves program első évében a 2017-2018-as nevelési évben a középső-nagycsoportos gyermekeink 15 múzeumpedagógiai foglalkozáson, 10 kézműves foglalkozáson - ahol népi kismesterséggel ismerkednek meg, 4 színházi előadáson és 3 táncházban vesznek részt az elnyert támogatási összegnek köszönhetően. A kultúra megszerettetése az elsődleges célunk a játékok, táncok megismerésével, zenekarok hallgatásával, táncházzal, színházi előadásokkal, stb.

 

Katica csoport:

Óvodapedagógusok:

Nádasi Gabriella (óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus)

Kalmárné Nemes Tímea (óvodapedagógus, német nemzetiségi óvodapedagógus)

Dajka: Füzesi Andrea Füzike

 

Napraforgó csoport:

Óvodapedagógusok:

Treschné Novák Marianna (óvodapedagógus, „Csibőriczke” tehetségfejlesztő csoport vezetője)

Kopasz Károlyné (óvodapedagógus)

Dajka: Takács Zoltánné

 

Süni csoport:

Óvodapedagógusok:

Hochrein-Takács Dóra (óvodapedagógus)

Schalpha Anett (óvodapedagógus, német nemzetiségi óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus, tagintézmény vezető)

Dajka: Halbrucker Bernadett

Pedagógiai asszisztens: Novotny Anikó

Konyhás, dajka: Bárdos Vinczéné