07:15 - 18:00

Iskolaidő

Kórusunk története

KODÁLY ZOLTÁN GYERMEKKÓRUS KOMLÓ

A gyermekkórust a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói alkotják. A fekete szenéről híres bányászvárosban mindig komoly hagyományai voltak a zenei életnek. 1958-ban – Kodály személyes közbenjárására – létesült iskolánkban ének-zene tagozat. A gyerekek az énekórákon Kodály zenepedagógiai elképzelései szerint tanulnak. A legkisebbek már 8-9 éves korban ismerkednek a közös éneklés szépségeivel. 10-11 évesen a kiskórus tagjai. 12 évesen a nagykórusban folytatják tanulmányaikat.

A kórust 1957-1991-ig Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy irányította. Ő volt az, aki hitével és munkájával megalapozta a gyermekkórus hírnevét. 1991-2018-ig Dr. Makráné Kónya Melinda vezette az együttest, aki előtte a kicsinyekkel dolgozott.

2018-tól a nagykórus irányítását Lőrincz Ákos Csaba tanár úr vette át.

Több alaklommal érte el a kórus a hazai minősítéseken a megtisztelő „ÉV KÓRUSA” címet. Legutóbb 2016-ban. 1997-ben Komló városa a „PRO CIVITATE” kitüntetést adományozta a kórusnak. Az együttes megalakulása óta számos alkalommal koncertezett Európa szinte valamennyi országában.  Németországban, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban, Belgiumban, Angliában, Walesben, Norvégiában, Horvátországban. 2001-ben hazájukat képviselték Japánban, Hamamatsuban, majd 2016-ban Kanadában, Powell Riverben.

Legszebb eredményüknek mégis azt tartják, hogy 1972 óta Komló otthona egy nemzetközi gyermekkórus fesztiválnak, ahol a Kodály Gyermekkórus e rangos rendezvény házigazdája.