07:15 - 18:00

Iskolaidő

Könyvajánló

Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé.

A „feleségek feleségét” intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia a kitagadást is vállalva, egy évvel a megyebál után Petőfi felesége lesz. A romantikus történeten túl kezdődnek a mindennapok.

Kertész Erzsébet regényének érdeme, hogy nyomon követi a gyermek-asszony drámai sorsát a forradalom viharában, a szabadságharc emberpróbáló hónapjaiban és a bukás után is.

 

33 történet lányokról régen és most

Hogyan éltek a hétköznapi lányok világszerte az évszázadok sodrásában? Mire vágytak a legjobban, mi nyugtalanította őket? Ebben a könyvben harminchárom történetet olvashatsz olyan lányokról, akik időben és térben is nagyon távol állnak egymástól. Ők mind más kulturális és földrajzi környezetben éltek és élnek, de mind arra vágynak, hogy megértsék a világot és boldogok legyenek. Ha elolvasod a történeteket, te is rádöbbenhetsz, mennyire hasonlítunk egymásra a vallásunktól, bőrszínünktől, lakóhelyünktől, kulturális szokásainktól függetlenül.

Ismerd meg őket! Több köt össze bennünket egymással, mint gondolnánk…

 

Használd újra!

25 műalkotás műanyagból

Soha többé ne dobj el műanyag palackot, inkább készíts belőle remek játékot! Szörnyecskés tolltartót, polipsárkányt, madáretetőt, bogárhotelt, kaspókat, rakétát, zászlódíszt, sőt, akár kalózhajót is alkothatsz! A legjobb, hogy ezzel még a környezetet is óvod, miközben jól szórakozol és új értelmet adsz a kidobásra ítélt tárgyaknak. Ha neked is elnyerte a tetszésedet, keresd a Kütyük helyett sorozat további részeit is.

 

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

A Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók. Így született meg ez a könyv.

Hőse egy törpe, de ebben az arasznyi emberben a világhírű írónő az igazi embert mutatja meg. Nils vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri és megszereti az állatokat, ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle. Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

 

Carlo Collodi: Pinokkió kalandjai

 

Pinokkió, a fabábu mindnyájunk kedves ismerőse. Rónay György kitűnő átdolgozása nyomán újra elénk lép. A mesére vágyó gyerekolvasó és a régi emlékeit felelevenítő felnőtt egyaránt élvezheti ebben a szép kiállítású könyvben a klasszikus történetet.

Dzsepettó, egy hamar dühbe guruló kis öregember, fatuskóból bábut farag magának, hogy a vásárokat járva, segítségével keresse meg a kenyérre valót. A bábu életre kel, pajkos, komisz, iskolakerülő  csavargó lesz belőle. Kalandjai során Pinokkió hasznos tanácsokat kap, de azokat nem fogadja meg, így hát rendszeresen pórul jár. Vajon megváltozik-e valaha?

A hol kacagtató, hol részvétet keltő, de mindvégig izgalmas regény nemhiába egyik legkedvesebb olvasmánya a gyerekeknek szerte az egész világon.

 

Ruff Orsolya: Volt egy ház

 

 

Van egy ház valahol a városban, amely titkokat rejt. A tizenkét éves Emma erről mit sem sejt, amikor egy szép napon beköltözik a családjával. Hamarosan azonban különös dolgok történnek: Emma egy titokzatos tárgyra bukkan, valaki különös jelet vés egy diófába, a házban leomlik egy fal, a környéken pedig felbukkan egy idegen, akinek a megjelenése semmi jót  nem ígér. Kódok és rejtvények, elsárgult levelek és régi naplóbejegyzések segítségével feltárul az elfeledett ház története.

 

Ute Krause: Muskétások

 

Rőtszakállú Richárdhoz, egy előkelő hörcsögketrec unatkozó lakójához váratlan vendégek érkeznek, pontosabban pottyannak le az ereszcsatornáról: két egér és egy patkány. Az aranyhörcsög, aki A három testőr és D’Artagnan történetének rajongója, azonnal életre szóló barátságot köt velük. Amikor megtudja, hogy egyikük elveszítette az emlékezetét és az otthonát, elhatározza, hogy segít neki. Ezzel új kaland, izgalmas élet veszi kezdetét-mindannyiuk számára…

Csodálatos történet kis hősökkel és nagy tettekkel, a bátorság, a hűség és a fékezhetetlen étvágy hármas egységének jegyében. Mindenkit rabul ejt, még azt is, aki eddig azt hitte, nem kedveli a rágcsálókat.

 

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

 

A Maléna kertje az átváltozás meséje, számtalan izgalmas fordulattal és meglepetéssel. Mindennapjaink valóságából bontakozik ki Maléna történetének csodája: hiszen bármelyik gyerekkel megeshet, hogy egy tücsökre bízza féltett titkait, hogy belelát a nagyok világába, és gyerekkézzel, gyerekszívvel formál rajta, még ha kicsit is.

Máli története igazi mai családi mese gyerekeknek és felnőtteknek, gyerekekről és felnőttekről egyaránt. Elbűvöl kicsit és nagyot, miközben képessé tesz arra, hogy saját hétköznapjainkban is megleljük a csodákat, és boldogabbak legyünk általuk.

 

Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül

Hannah Wilson: Mocsok, műanyag és számtalan szemét

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. A felsorolt könyvek egyszerű, könnyen megvalósítható ötleteket adnak ahhoz, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítsük a műanyagot, és ezzel mi is hozzájáruljunk bolygónk védelméhez.

A műanyag összetevőire való lebontása rengeteg energiát igényel, ezért a legjobb megoldás megtanulni műanyag nélkül élni. Ha tudatosan vásárolnánk, odafigyelnénk a hulladéktermelés visszaszorítására, ha csak akkor választanánk műanyagot, ha valóban szükségünk van rá, akkor hamarosan azt vennénk észre, hogy az életünk minden területén pozitív változások indultak el…

A Mocsok , műanyag és számtalan szemét szuper összefoglaló arról, hogy mit is tehet az egyén a környezetéért. A különböző anyagokat veszi sorra, először leírva, hogy hogyan készülnek, mit jelent ez a környezetünkre nézve, majd pedig tippeket ad arra, hogy miként lehet használatukat csökkenteni vagy milyen módokon lehet őket újrahasznosítani.

100 dolog, amit a Földért tehetsz

A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Ebben a könyvben könnyen megvalósítható ötleteket, hasznos tippeket találsz, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben remekül szórakozhatsz is. Mit gondolsz, mennyi vizet használ el átlagosan egy ember naponta? Hogyan etessük helyesen a madarakat télen? Mennyi oxigént termel egy 100 éves bükkfa? A háztartásokban mi az első számú áramfaló? Hány Földre van szükséged az életedhez?

Szám szerint 100 kérdést és választ olvashatsz példákkal, magyarázatokkal arról, hogy mit miért csináljunk, ha tenni szeretnénk valamit Földünkért.

Lapozgasd, keress benne olyan tanácsokat, melyeket te is szívesen bevállalsz környezetünk védelméért!

 

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi

Nemcsak attól egyedi, hogy szerzője fiatal magyar írónő, hanem azért is, mert manapság a könyvpiacon intenzíven jelen lévő vámpíros, fantasy, ezoterikus, természetfeletti könyvek mellett üde színfoltot képvisel. Sorozat mai magyar fiatalokról, fiatalok számára. Az ő stílusukban íródott sok humorral. Nem hiányoznak belőle az iskolabulik, a trendi zenék, a sulirádió, újság, a gördeszka, az osztálykirándulás, a zenélés, az msn, a facebook és egyéb mai vívmányok.

Sorozat a való életről; egy gimiről, ahová mindenki szívesen járna; fiatalokról, akik olyanok mint te, és mégis mások.

A történet rólad is szól!

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De a könyvmoly Laci és az ikerlányok szerencsére nem ijedősek. Végül persze az is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik…

Izgalmas, megmosolyogtató történet kedves és szerethető szereplőkkel, s egy rendkívül jó üzenettel: tessék könyvtárba járni, tessék olvasni! Úgy általában is, meg ezt a könyvet is!

Remek olvasmány gyermek és felnőtt számára egyaránt!

J.K.Rowling: Az Ickabog

Rowling-a Harry Potter-sorozat írója-ismét egy érdekes világot alkotott meg értékes szereplőkkel, jó mondanivalóval. Az Ickabog izgalmas, fordulatos, olvasmányos meseregény, amelyben sok cselszövés, árulás, mesterkedés van, de a mese szabályait betartva helyükre kerülnek a dolgok, és mindenki megkapja méltó jutalmát vagy büntetését. Ez egy mese zsarnokságról, elnyomásról, hazugságokról és képmutatásról. Egy mese hősökről, akik tudnak és akarnak ellenállni, változtatni, jobbá tenni a világot. Mese az akaraterőről, arról, hogy nem szabad feladni, a végsőkig ki kell tartani.

Gyönyörű kiadvány, kívül belül igényes, jó kézbe fogni, forgatni. Nagyszerű ötlet, hogy a történetet gyerekek rajzaival illusztrálták.

Varázslatok nélkül is elvarázsolt, szórakoztatott, mindig izgalommal vártam a következő fejezetet. Főleg a felső tagozatos korosztálynak ajánlom.

Nógrádi Gábor: Petepite- Az apu én vagyok

Nógrádi Gábor: Az anyu én vagyok

A Petepite átváltozástörténet, amelyben apa és fia cserélnek szerepet. Nemcsak a másikról tudnak meg többet annak bőrébe bújva, hanem saját magukról is. A tévés szerkesztő apa például gyerekbőrben jön rá, hogy a nő, akit eddig szerelmének hitt, sosem lesz igazi társa; ellenben van valaki, aki egészen közel van, és fontos lehet…Pite pedig belátja, mégis jó gyereknek lenni.

Az anyu én vagyok izgalmas, humoros, érzelmes történet, a Petepite című többszörös díjnyertes regény lányos párja. Itt anya és lánya cserélnek személyiséget. És a világ most is a feje tetejére áll…

Berg Judit: Rumini

A Rumini vérbeli kalandregény. Fordulatos, izgalmas, letehetetlen. Főhőse Rumini, aki csavargóból lett hajóinassá a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorláson. A minden lében kanál kisegér szándékosan keresi a veszélyt, mindig valami nagy kalamajkába keveredik, de helyén van az esze és a szíve.

Az írónő a szereplőinek hozzájuk illő, találó neveket ad, melyek a nyelvi humor gyöngyszemei.

Mi kell egy jó regényhez? Mesterien kitalált szereplők, kaland, izgalom, csipetnyi ármány, rejtély- mindez megtalálható Berg Judit Rumini történetében. Ha jól akarsz szórakozni, kezdd el a könyv olvasását minél hamarabb!

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nagy Ádám-Trencsényi László-Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

Molnár Ferenc regénye az ötödik évfolyamon kötelező olvasmány. A Nagy Könyv szavazatai alapján a 2005. esztendő legkedvesebb könyve volt. Nemcsak a magyar, hanem a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tartják. A titka talán az, hogy benne van az élet teljessége, a világ a gyerekész, a gyerekvilág tükrében: iskola-játék, barátság-harc, összetartás, kitartás, hazaszeretet.

Olvassátok, szolgáljon épülésetekre! Vegyétek észre benne az emberi értékeket! Ne szégyelljétek, ha a megható részleteknél esetleg a könnyetek is kicsordul!

E regény nyomán készült A Pál utcai küldetés című interaktív könyv, amelyben te alakítod Nemecsek Ernő történetét, te választhatod meg az utad. Lépj be bátran a könyv lapjai közé, és döntsd el magad, merre tovább. Te lehetsz az események mozgatója, ám nagy a tét! Haladj epizódról epizódra, de vigyázz, mert döntéseidnek komoly következményei lehetnek. „ Tanulságos átélni, hogy te hozod a döntéseket, de a következmények között nem válogathatsz. Már a második változat összerakásánál verejtékezve rágtam a körmöm egy-egy szorult helyzetben”-írta élményéről egy 13 éves lány.

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Georgina Wilson-Powell: Tényleg zöld?

Ökológiai lábnyom, klímaváltozás, passzívház, fenntartható fejlődés-ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozhatunk manapság, hiszen Földünk megóvása napjaink egyre égetőbb problémája. Gévai Csilla könyve gyerekeknek szól. Komoly kérdésekről mesél okosan és könnyedén olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb dolgok is érthetővé, átláthatóvá válnak.

A Tényleg zöld? című könyv a környezettudatos emberek hiteles kézikönyve. Írója 12 éve kutatja a fenntartható élet gyakorlatias részleteit. 143 kérdésre ad kiegyensúlyozott és megalapozott választ a mindennapi ökológiai dilemmák köréből.

Jó szívvel ajánlom bármelyik könyvet ,de inkább mindkettőt, rongyosra olvasni! Ha csak egy dolgot megfogadsz a tanácsok közül, már tettél valamit a Földért!

Tükörjáró-sorozat

A Tükörjáró-sorozat négy kötetből áll, szerzője Christelle Dabos. A történet a képzelet világában játszódik, ám a felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. Jó szívvel ajánlom olvasásra a fantasy regények kedvelőinek. Nem fognak csalódni benne. Érdekes a történetszál, finoman árnyaltak a karakterek.

A sorozatot 2016-ban Franciaországban az év legjobb ifjúsági regényének választották.

Első kötet: A tél jegyesei

Anima lakói különös adottsággal rendelkeznek: kommunikálni tudnak a tárgyakkal. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. Békés hétköznapjainak a Matrónák döntése vet véget, el kell hagynia otthonát, férjhez kell mennie. Férjéül a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. Vajon miért éppen őt? Új otthonában semmi sem az, aminek látszik. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Megmenekülése érdekében álruhát ölt…

Második kötet: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

A Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derül fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, mint hogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére számíthat.

Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig egy nyomozás kellős közepébe csöppen…

660 oldal izgalom és kaland!

Harmadik kötet: Bábel emlékezete

Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában volt ideje gondolkodni elég, és szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonossággal igyekszik megtalálni a helyét. A beilleszkedés egyfelől nem nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes. A legmodernebb technikai vívmányokkal azonban meggyűlik az animista baja. Vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz, és Thor nyomára bukkanjon?

A regény nyelvezete választékos, színes. Ebben fontos szerepet játszik az igényes fordítás is. A sorozat első részének fordításáért Molnár Zsófia a Magyar Gyerekkönyv Fórum „ Az Év Fordítója” díjában részesült.

Negyedik kötet: Visszaverődések viharában

Ophélie, Thorn és segítőik kétségbeesetten próbálják megvédeni világukat a pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis már nemcsak Bábelt, hanem a Sarkot és Animát is érinti. Ahhoz pedig, hogy megakadályozzák a végső összeomlást, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt, jelen és jövő összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában.