07:15 - 18:00

Iskolaidő

Német nemzetiségi délelőtt a Szent Bernadett óvodában

Közelgő események

A német nemzetiségi nevelés kiemelt feladat óvodánkban.

2016 szeptemberétől, mikor az óvoda a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került, egy csoportban kezdtük el a német nemzetiségi nevelést, és ma már három csoportban zajlik. Mivel a személyi és tárgyi feltételeink adottak, ezért 2023 szeptemberétől a negyedik csoportunkban is német nemzetiségi nevelésben részesülnek ovisaink.

A nyelv megismerése mellett a kultúraátadás is kiemelt szerepet játszik a mindennapi nevelésünkben. A helyi szokások, viselet, jellegzetes ételek, italok, kismesterségek, munkafolyamatok megismerése mellett kiemelt figyelmet kap óvodánkban a német nemzetiségi táncok, gyermekjátékok elsajátítása.

A német nyelv és kultúra megszerettetése a gyermekekkel magában foglalja a helyi sváb kultúrkincs megismertetését is. Ennek alapja, hogy óvodapedagógusaink is ebben a sváb közegben nőttek fel és hozták magukkal a nemzetiségi hagyományok ismeretét, a nyelvet és viselet szeretetét.

A német nemzetiségi táncok, zene, mozgás mélyebb, alaposabb megismerésére a német nyelv és kultúra iránt fogékonyabb gyermekekből tehetségfejlesztő csoportot szerveztek kollégáim, ahova 20 kisgyermek jár heti 1 alkalommal.

Az identitás tudat mélyítését szolgálja a hétfőn megszervezésre kerülő nemzetiségi napunk. E napot a hagyományoktól eltérően idén kicsit másabb, kicsit újabb köntösbe öltöztetve rendhagyó módon szerveztük. Mit is jelent ez?

A német nemzetiség mellett megjelent a cigány és a magyar kultúra is ebben a délelőttben. Tagintézményünk nagyon szoros kapcsolatot ápol mind a Komlói Német Nemzetiségi Önkormányzattal, mind a Komlói Cigány Önkormányzattal, akik e rendezvény lebonyolításában is nagy segítségünkre voltak, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

A Szent Bernadett óvoda középsős és nagycsoportos óvodásai mellé meghívtuk a hozzánk földrajzi szempontból legközelebb fekvő, szintén a pécsi egyházmegye fenntartásában lévő Néri Szent Fülöp Óvoda nagycsoportosait is.

A délelőtt folyamán a gyermekek megismerkedtek a népcsoportok jellegzetes viseleteivel, táncaival, melyeket ki is próbálhattak, illetve a hagyományos ruhadarabokat fel is húzhatták. A délelőttünk táncházzal zárult, ahol a jelenlévők apraja-nagyja kipróbálhatta mit sajátított el a nemzetiségi napon.